NL | FR | EN


Veel gestelde vragen ivm LED

Is het waar dat LEDs enkel kil wit licht geven?

De eerste leds straalden enkel wit licht uit. Echter nu kan je Toshiba LEDs in verschillende kleuren verkrijgen (De koude hele witte zijn nog steeds verkrijgbaar). U kan LEDs vinden met een kleurtemperatuur van 2700K, 3500K, 4000K en 5000K en 6500K.

2700K : Dit komt overeen met het gele halogeenlicht zoals wij dat kennen.(Deze versie is zeker aan te bevelen indien u  lampen wil combineren met halogeenspot)

3000K : Deze versie is iets minder geel, en geeft iets meer licht dan de 2700K-versie. Sommigen ervaren deze versie als iets aangenamer. Dit soort LED wordt bijv veel toegepast in keukens.

4000K : Dit is een koudwitte versie, die eigenlijk heel bruikbaar is voor sommige winkels, burelen, ... Waar eigenlijk veel functioneel licht nodig is, eerder dan een gezellige sfeer. (het witte zorgt er ook voor dat er geen kleurverschil is buiten of binnen)

6500K : Deze kleur wordt meestal aan LED tubes gegeven om er productiehallen mee te verlichten. 

 

Heeft een LED lamp dezelfde stralingshoek als een halogeenspot?

De LEDspots op de markt zijn met een openingshoek van 30°, terwijl dit bij een halogeen meestal rond de 37° is. Hierdoor gaan de LEDs meer een gefocuseerde straal afgeven. We hebben echter LEDspots met een openingshoek van 50°, waardoor deze dus zeker dezelfde opervlakte zal verlichten als een halogeenspot. 

 

Gaat LED 100.000 branduren mee?

Neen, een LED lamp die u koopt in een winkel zal geen 100000 uren branden. In ideale omstandigheden zoals in laboratoria zal een LED dit misschien wel branden maar niet in uw omgeving. Waarom niet? Dit is vanwege de omgevingstemperatuur, voeding, etc... De interne voeding van de leds is momenteel het zwakste schakelpunt in dit verhaal. Gemiddeld gaat deze 30.000 branduren mee, afhankelijk van de gebruikte componenten.  De technologie van Toshiba is zeer hoogwaardig waardoor er een garantie wordt gegeven van 5 jaar of 50.000 uren. 

 

Kan ik LED dimmen?

Ja LED zijn te dimmen. Recente ontwikkelingen maakt ook dat leds te dimmen zijn met de meest conventionele dimmers die op de markt bestaan. In sommige gevallen zijn zowel de 12V-, als de 220V-versies dimbaar. (echter LED gaat langer mee en verbruikt minder op 220V) Hou wel de minimale belasting van je dimmer in het oog. Meestal vergt uw huidige dimmer een minimale belasting van 20 of 40W.  De ondergrens op dimmers is meestal wel geen harde grens. De effecten van een dimmer die te weinig stroom afneemt zijn flikkering van de ledlampen. Indien U uw dimmer bekijkt (in de kast of een draaiknopmodule op de muur) en er staat iets op vermeld van bv. 20-315W of 20-315VA dan betekent dit dat je minimaal 20W aan LEDlampen moet hebben om deze te kunnen laten branden. Dus hiervoor moet je dus minimaal 4 lampen in serie hebben geschakeld, beter nog zou 8 - 10 lampen zijn. De beste manier om te kunnen dimmen is een dimmer van 1-10v. Het advies bij u ter plaatse ivm dimming is uiteraard ook mogelijk.

 

Kan ik LED lampen gebruiken in combinatie met een bewegingsmelder?

Led lampen kunt u zonder problemen en zonder gevaar voor de levensduur van de LEDs gebruiken in combinatie met een bewegingsmelder.

 

Mijn LED lampen blijven branden (nagloeien) ook al is het licht uit? 

Dit komt omdat er op je armatuur of in je stroomlijn een zeer minimale zwerfstroom voltage aanwezig is en zelfs met dit minimale voltage kan je LED lampen gaan oplichten. Dit verschijnsel is algemeen bekend en kan geen gevaar opleveren voor de levensduur van de LED.

 

Wordt een LED-lamp nu warm of niet?

Ja en nee. Allereerst verbruikt LED natuurlijk maar heel weinig energie. Het kleine beetje energie dat de LEDlamp opneemt wordt bijna allemaal gebruikt voor verlichting en niet voor warmte. Toch kunnen LEDlampen warm of zelfs heet worden, hoe zit dat dan? Allereerst maakt het uit welke soort LED`s er gebruikt worden: 3mm, 5mm SMD of SMD PowerLED`s. U zult vooral bij powerLEDarmaturen merken dat deze redelijk warm worden. Dit is geen stralingswarmte, maar een hele geconcentreerde warmte op de printplaat zelf. Deze warmte wordt vaak gekoeld door een aluminium koelelement. Op deze manier kunnen de LEDjes hun warmte dus prima kwijt. High Power Leds zelf worden ongeveer 45° warm, dit is heel wat minder dan de warmte die een halogeenlampje produceert. Led lampen kunnen dus ook als veiliger bestempeld worden.  De meeste Toshiba LED lampen worden max 30° warm! (Vgl Een halogeen +/- 80°)

 

LEDlampen zijn duur?

LEDspots zijn in aankoop inderdaad duurder dan halogeen-, spaar-, of gloeilampen. Echter als je de aanschaf van LEDlampen op termijn bekijkt doe je al gauw wat besparingen. 


 




Aanpak

LLEDD.BE start met een afspraak bij U ter plaatse om de voordelen en mogelijkheden van LED verlichting af te toetsen met uw omgeving.



De terugverdientijd

LLEDD.BE zal de terugverdientijd vermelden. Dit is de tijd nodig om de investering in relatie tot de energiekosten terug te verdienen.



Financiering

Wij stellen de investering voor in een financieringsmodel. Op deze wijze is er geen aantasting van uw cash flow.



Aankoop

Wij beantwoorden al uw vragen over LEDs. U kan rekenen op onze expertise om het meeste uit onze samenwerking te kunnen halen.

ENKELE VAN ONZE KLANTEN